انواع ژنراتور و ویژگی‌های آن‌ها

معمولا وقتی اسم ژنراتور را می‌شنویم، قطعی برق به یادمان می‌آید. در زمان‌هایی که ساختمان‌ها، شرکت‌ها و کارخانه‌ها دچار قطعی برق می‌شوند، از ژنراتور برای تامین برق موردنیاز خود استفاده می‌کنند. به طور کلی ژنراتور به تجهیزاتی گفته می‌شود که انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل می‌کند. انرژی مکانیکی موردنیاز ژنراتورها برای تولید برق به طور عمده از سوخت یا باطری تامین می‌شود. 

ساختمان بسیاری از ژنراتورها از تجهیزات واحدی تشکیل می‌شود. آن چیزی که وجه تمایز ژنراتورها را رقم می‌زند، نوع سوخت مصرفی، توان تولیدی آنها و قدرت برخی تجهیزات تشکیل دهنده است. در این مقاله به بررسی پنج نوع از انواع ژنراتور موجود در بازار می‌پردازیم. در ادامه با ما همراه باشید. 

دیزل ژنراتور یکی از مهم‌ترین مدل‌های ژنراتور

دیزل ژنراتور تجهیزی است که ابداع آن یک انقلاب را در صنایع مختلف به وجود آورد. در اصطلاح عامیانه در بازار به این تجهیز، موتور برق نیز گفته می‌شود. در بسیاری از کارگاه‌ها، کارخانه‌ها که نیاز به برق یک مسئله دائمی و مستمر است، همواره تعدادی دیزل ژنراتور متناسب با نیاز مجموعه وجود دارد که در مواقع بحرانی قطع برق، خطوط تولید دچار مشکل نشوند. حتما اطلاع دارید قطعی برق در یک کارخانه می‌تواند چه خسارت هنگفتی را به تجهیزات موجود در خط تولید وارد نماید. 

بررسی دیزل ژنراتورهای جدید

دیزل ژنراتور به طور کلی از دو جزء موتور دیزلی و ژنراتور تشکیل شده است. کارکرد هر یک از این دو جزء به این صورت است که موتور دیزلی، انرژی ناشی از ساخت را به حرکت دورانی تبدیل می‌کند و در نهایت ژنراتور این حرکت دورانی را به توان الکتریکی تبدیل می‌نماید. سوخت مورد استفاده در این مدل از انواع ژنراتور، سوخت دیزلی و عمدتا گازوئیل است. 

ژنراتور بنزینی 

یکی دیگر از پرکاربردترین انواع ژنراتورهای موجود در بازار، ژنراتور بنزینی است که به نام موتور برق بنزینی نیز مشهور است. ساختمان و اساس کارکرد این نوع ژنراتورها تقریبا مشابه دیزل ژنراتورها است و تفاوت اصلی آنها در نوع سوخت مورد استفاده است. به‌علاوه عمدتا موتورهای برق بنزینی در نوع پرتابل تولید و روانه بازار می‌شوند و به همین دلیل قابل حمل هستند و می‌توان در مصارف دستی نیز به خوبی از آنها استفاده نمود. 

 

ژنراتورهای بنزینی

به دلیل دسترس بودن سوخت‌های مورد استفاده در این نوع ژنراتورها و همچنین پرتابل بودن آنها، بسیاری از جوشکاران از این نوع موتورهای برق در حین کار خود استفاده می‌نمایند. یک نکته مهم دیگر که در خصوص تفاوت بین ژنراتور بنزینی و دیزل ژنراتور می‌توان اشاره نمود، فیلتر هوا است که برای جلوگیری از آلودگی زیاد هوا باید در ساختار ژنراتور بنزینی مورد استفاده قرار گیرد. 

ژنراتور گازسوز

ژنراتورهای گازسوز از یک موتور گازسوز در کنار ژنراتور تشکیل می‌شوند. سوخت مورد نیاز برای تولید برق در این مدل از انواع ژنراتورها، از نوع گاز CNG یا LPG است. در واقع سوخت گاز وارد یک محفظه احتراق که داخل موتور گازی وجود دارد، می‌شود. در ادامه به کمک یک شمع فرآیند احتراق در محفظه صورت می‌گیرد. انرژی مکانیکی مورد نیاز برای به چرخش درآوردن شفت در ژنراتور تامین می‌شود و در نهایت انرژی دورانی در ژنراتور تبدیل به توان الکتریکی می‌گردد. 

 

نمایی از یک ژنراتور گازسوز حرفه‌ای

یکی از نکات مهمی که در استفاده از این نوع ژنراتورها باید مورد توجه قرار داد، این است که به دلیل نوع فرآیندی که برای تولید حرکت دورانی طی می‌شود، حساسیت کار با این تجهیز بسیار بالا است و خطرات بالقوه‌ای در استفاده از این تجهیز نهفته است. به همین دلیل باید در خصوص مکان استفاده از این سیستم‌ها، برخی نکات ایمنی خاص لحاظ شود. همچنین بازرسی‌های دوره‌ای مرتب برای اطمینان حاصل کردن از صحت کاری تجهیزات باید به‌دقت صورت بگیرد. 

ژنراتور آبی 

یکی دیگر از انواع ژنراتورهایی که دارای کاربری‌های به خصوصی هستند، ژنراتورهای آبی است. این نوع ژنراتورها به کمک انرژی نهفته در جریان سیالات که عمدتا آب است، پره‌های خاصی را به حرکت در می‌آورند و سرانجام انرژی دورانی پره‌ها را به انرژی الکتریکی تبدیل می‌کنند. این دقیقا همان مکانیزمی است که در نیروگاه‌های مولد برق آبی در سدها برای تولید برق مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

 

نمایی از یک ژنراتور آبی

از نظر اقتصادی به دلیل آن که در تولید انرژی الکتریکی از هیچ نوع سوختی استفاده نمی‌شود، برق تولیدی ژنراتور آبی ارزان قیمت‌تر تمام می‌شود. همچنین به دلیل آن که خبری از فرآیند احتراق در ژنراتورهای آبی نیست، ضریب اطمینان و ایمنی در تولید این نوع انرژی الکتریکی بسیار بالا است. در کنار این موارد چون سوختی در تولید برق صرف نمی‌شود؛ لذا آلاینده‌های زیست محیطی به‌مراتب کمتری در این روش تولید می‌شود. 

اساس کارکرد این نوع ژنراتورها مناسب کارخانه‌ها و کارگاه‌ها نیست. چون نیاز به جریان آب در حجم بالا و به‌صورت مستمر برای تولید برق وجود دارد که این مهم صرفا در مکان‌هایی نظیر سدهای آبی در دسترس است؛ لذا در صنایع نمی‌توان استفاده چندانی از آنها نمود. 

ژنراتورهای سه‌فاز از جمله پرکاربردترین انواع ژنراتورها در صنایع سنگین

بسته به نوع کاربرد ژنراتورها و میزان انرژی الکتریکی مورد نیاز صنایع مختلف، آنها را در انواع ژنراتورهای تک‌فاز و سه فاز تولید می‌کنند. از ژنراتورهای سه فاز برای تامین برق صنایع سنگین استفاده می‌شود که باید توان الکتریکی بسیار زیادی در محدوده زمانی اندک تولید شود. یک ژنراتور سه فاز دست‌کم سه هادی دارد که حامل جریان‌های متناوبی (AC) هستند که این فازها با یکدیگر 120 درجه اختلاف فاز دارند. 

 

ژنراتور سه فاز در ردیف پرکاربردترین انواع ژنراتورها در صنایع بزرگ

در ژنراتور سه فاز سیم پیچ‌ها با فاصله 120 درجه مکانی روی استاتور نصب می‌شوند و برق سه فاز نیز با سه موج سینوسی با فاصله زمانی 120 درجه به ژنراتور القا می‌شود. این کار باعث ایجاد یک میدان در ژنراتور می‌شود که باعث به چرخش درآمدن شفت خواهد شد. 

ژنراتورهای سه‌فاز قادر هستند تا توان الکتریکی با نرخ ثابتی را برای مدت‌زمان طولانی برای صنایع تامین کنند که این مهم توسط ژنراتورهای تک فاز قابل تامین نیست. حتی این مسئله نیز قابل ذکر است که توان الکتریکی تولید ژنراتورهای سه فاز، کمترین نوسان ممکن را دارند. استفاده از این مدل از انواع ژنراتورها به عنوان گزینه اول بسیاری از صاحبان صنایع سنگین به شمار می‌رود.  

نواع خودرو : پراید,  پژو, مزدا ,۳۲۳, ماکسیما, ال ۹۰,  تیبا, ریوو.............. ml

شما میتوانید ازطریق تلگرام mlautoparts یا در اینستاگرام به digi_ghate , mlcommercicalما را دنبال کنید 

 

 

آدرس فروشگاه ها:

تهران، میدان امام خمینی ، خیابان امیرکبیر، پاساژ سپهر، برخیابان ، پلاک ۵۳ (G35) .   تلفن های تماس : ۳۳۹۴۳۴۰۰   -  ۳۳۹۲۳۴۰۰  -  ۳۶۹۰۰۴۱۱  -   ۳۶۹۰۰۴۱۳  -  ۳۶۹۰۰۴۱۵  -  ۳۶۹۰۰۴۱۷

تهران، میدان امام خمینی ، خیابان امیرکبیر، پاساژ کاشانی ، طبقه سوم ، پلاک 282 .  تلفن های تماس : ۳۳۹۰۸۸۷۱  -  ۳۳۹۱۱۶۷۲  -  ۳۳۱۱۴۱۷۱   

تهران، میدان امام خمینی ، خیابان اکباتان ، کوچه آهنین ، پاساژ امین ، طبقه دوم ، واحد دفتری A-1 .  تلفن های تماس : ۳۳۹۲۹۰۱۴  -  ۳۳۹۲۸۹۵۹  -  ۳۳۹۴۴۱۵۱  -  ۳۳۹۴۴۱۵۲  -  ۴۰۳۳۰۷۰۹  - ۴۰۳۳۰۶۳۳